Tutkijoiden yö tuo tieteen ihmeet kaikkien nähtäville – ohjelmaa kuudella paikkakunnalla

Perjantaina 29.9. tapahtuu, kun Suomen suurin tiedetapahtuma Tutkijoiden yö valtaa yliopistojen kampukset. Tutkijoiden yössä tieteentekijät saavat oivan tilaisuuden päästä kertomaan työstään suurelle yleisölle. Yleisö pääsee myös itse erilaisissa työpajoissa kokeilemaan, miten tiedettä tehdään.

Tutkijoiden yötä vietetään samanaikaisesti 26 muussa Euroopan maassa. Tapahtumassa on monipuolista ohjelmaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua moniin eri tieteenaloihin luonnontieteistä kieli- ja liikuntatieteisiin ja kosmologiaan.

Tutkijoiden yö järjestetään perjantaina 29.9.2023 yhtä aikaa Jyväskylässä, Tampereella, Oulussa, Sodankylässä, Helsingissä ja Hämeenlinnassa. Tutustu tapahtumaan ja oman paikkakuntasi ohjelmatarjontaan osoitteessa: www.tutkijoidenyo.fi

Jyväskylässä on ohjelmaa kaikille luonnontieteistä, psykologiasta, liikunnasta tai vaikkapa musiikista kiinnostuneille! Pääset mm. tutustumaan MEG- ja kiihdytinlaboratorioihin, tekemään suunnistusmatkan liikunta- ja terveystieteisiin, tutkimaan ihmismieltä sekä sukeltamaan historian syövereihin musiikin ja kirjojen mukana. Samaan aikaan Jyväskylässä järjestetään Valon kaupunki -tapahtuma! Tutustu ohjelmaan: https://www.jyu.fi/tutkijoiden-yo

Tampereella on tarjolla striimattua ohjelmaa Tieteen areena Paidiasta. Tällä kertaan mukaan Paidiaan otetaan myös studioyleisöä. Nuorille suunnattua Tiedekahvila-ohjelmaa voit seurata Yle Areenasta: https://areena.yle.fi/1-66668129 Nuorten päivänä järjestetään kampuskierroksia Tampereen yliopiston keskustan ja Hervannan kampuksilla. Kierroksia johdattavat eri alojen opiskelijat. Kaupin kampuksella vierailijat pääsevät testaamaan lääkärintaitojaan Taitokeskuksessa. Kierroksille tulee ilmoittautua erikseen ryhmäkohtaisesti. Illalla kilpaillaan jälleen Science Slam -kisassa, jossa tutkijat irrottelevat tiedettä ja stand up -komiikkaa yhdistelevissä puheenvuoroissa. Lauantaina on vuorossa ohjelmaa lapsille, kun Lasten akatemian lukuvuosi avautuu Kulttuuritalo Laikussa.
Tutustu ohjelmaan: www.tuni.fi/tutkijoidenyo

Helsingin yliopisto tarjoaa monipuolista ohjelmaa niin päivällä työpajoissa yliopiston kaikilla neljällä kampuksella kuin illalla Tiedemuseo Liekin Observatoriossa, jossa on avoimet ovet klo 17–20. Metsien hyönteiset, tulivuoret, hiukkasfysiikka, voimaannuttava ympäristö, kaupunkikartat – tutustu tieteen ihmeelliseen maailmaan viidessä tutkijoiden esittelemässä pisteessä tai sukella maailmankaikkeuden saloihin Observatorion pysyvässä näyttelyssä. Lue lisää: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/ilmastonmuutos/tutkijoiden-yo-perjantaina-299-2023-tervetuloa-mukaan

Tutkijoiden yöstä päästään lumoutumaan myös Oulussa ja Sodankylässä!
Mukana ohjelmassa monet suositut työpajat, kuten Ötökkäakatemia, Matikka Pysäkki ja Fab Lab. Tapahtumassa nähdään myös Ortotopologian lopulliset alkeet -näytelmä, joka kertoo edesmenneestä oululaisesta pseudotieteilijästä ja ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä. Illan päätteeksi esiintyy Talent Suomi -ohjelmasta tuttu multi-instrumentalisti Julius Rantala. Lisäksi monipuolista Tutkijoiden yön ohjelmaa Sodankylän Geofysiikan Observatoriossa.
Tutustu ohjelmaan: https://www.oulu.fi/fi/tapahtumat/tutkijoiden-yo

Hämeenlinnassa pääsee kuulemaan ja kokemaan, millaista tutkimusta Hämeen ammattikorkeakoulussa tehdään! Luvassa on esimerkiksi vesieliöiden mikroskopointia, hissin korjausta VR-laseilla ja kaatumisvaarassa olevan puun tunnistamista. Tutkijakeskusteluissa pohditaan, miten jokainen meistä voi pienin teoin vaikuttaa positiivisesti lähiympäristöönsä ja koko maailmaan.

Tutustu ohjelmaan: https://www.hamk.fi/tapahtuma/tutkijoiden-yo-2023/

Tule mukaan tieteen ja tutkimuksen juhlaan! Tapahtumiin on vapaa pääsy.

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula, Jyväskylän yliopisto, puh. 040 805 4403, liisa.harjula@jyu.fi