Tutkijoiden yö oli taas Suomen suurin tiedetapahtuma – lähes 24 000 kävijää

Tutkijoiden yötä vietettiin syyskuun viimeisenä perjantaina 29.9.2023 kaikkiaan 6 paikkakunnalla Helsingistä Sodankylään. Tapahtumassa saatiin uusia tiede-elämyksiä, kokeiltiin itse tutkimuksen tekemistä sekä keskusteltiin innostuneiden tieteentekijöiden kanssa. Mukana oli jälleen satoja tutkijoita ympäri Suomen. Kävijöitä päivän ja yön aikana erilaisiin tapahtumiin osallistui yhteensä yli 23 600.

Tutkijoiden yö oli suosittu erityisesti Jyväskylässä, jossa monipuolinen ohjelma keräsi lähes 14 000 osallistujaa. Oulussa tieteen ihmeisiin tutustui 2500 kävijää, Tampereen ohjelma tavoitti paikan päällä ja verkossa noin 6000 osallistujaa. Helsingin tapahtumassa oli 600 osallistujaa ja Hämeenlinnassa lähes 500.

Vierailijoilla on mahdollisuus tutustua moniin eri tieteenaloihin luonnontieteistä kieli- ja liikuntatieteisiin ja kosmologiaan. Suosituimpiin ohjelmasisältöihin kuuluivat muun muassa Science Slam -kisa Tampereella, Oulun Ötökkäakatemia ja Helsingin Observatorio. Jyväskylässä kemian esitykset keräsivät ennätysyleisön ja liikunnan toiminnallinen ohjelma sai väen liikkeelle. Tampereella järjestettyä Tiedekahvilaa seurasi Yle Areenan kautta tuhansia nuoria. Hämeenlinnassa kiinnosti hissinkorjaus VR-laseilla ja robottikoiran temput.

Tutkijoiden yö on vuodesta 2005 saakka järjestetty Euroopan laajuinen tiedetapahtuma, joka tekee tiedettä ja tutkijoiden työtä tutuksi suurelle yleisölle. Tänä syksynä Tutkijoiden yötä vietettiin Jyväskylässä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Helsingissä, Sodankylässä ja Oulussa.

 

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Liisa Harjula
Jyväskylän yliopisto
liisa.harjula@jyu.fi / 040 805 4403