Suomineidon geeneistä tulevaisuuden tutkimukseen

Tutkijoiden yö on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan ohjelmaa. Näe tapahtumapaikoilta Suomen tieteen saavutuksista kertova juliste, osallistu Suomi 100 -teemaiseen ohjelmaan ja kuule, mitä Suomessa tutkitaan tulevaisuudessa. 

Vuoden 2017 Tutkijoiden yö on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Suomi 100 näkyy Tutkijoiden yön toisena teemana viime vuodesta tutun Muutos -teeman rinnalla.

Teemat punoutuvat yhteen, kun päästään tarkastelemaan, minkälaisia muutoksia tiede ja tutkimus ovat saaneet Suomessa aikaan. Tutkijoiden yössä käännetään katse myös tulevaisuuteen. Miten tutkijoiden uudet löydökset tulevat muuttamaan kotimaatamme tulevaisuudessa?

“Suomi on useilla mittareilla tarkasteltuna yksi maailman kärkimaita. Haluamme näyttää, millainen rooli tutkimuksella on ollut itsenäisen Suomen 100-vuotiseen kehityskaareen ja miten tutkimus vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen”, tapahtuman koordinaattori, akatemiatutkija Janne Pakarinen sanoo.

Historiaa ja geenien tutkimusta 

Esimerkiksi Jyväskylässä esillä on Suomen lipun tarina -näyttely. Näyttelyssä nähdään yliopiston tiedemuseon kokoelmissa säilyneitä kansallisia symboleja. Kiinnostava on myös interaktiivinen installaatio, joka esittää, miltä satavuotias Suomi kuulostaa.

Tampereella tutkijat kertovat, miten maailma ja Suomi ovat muuttuneet sadan vuoden aikana. Esillä on Suomen historian erilaisia vaihtoehtoja vuodesta 1417 tähän päivään sekä Suomi 1918 -näyttely. Joensuussa käydään kiertoajelulla kaupungin historiaan. Millaista oli elämä Joensuussa ensimmäisen maailmansodan aikaan?

Oulun Tutkijoiden yössä paneudutaan siihen, mitä geeniperimämme kertoo meistä. Suomi-neidon geenien historia ulottuu tuhansia vuosia taaksepäin ja kivikautisilla tapahtumilla on yhä suuri merkitys geeniemme koostumukseen.

Tulevaisuuden tutkimus

Tutkijoiden yön ohjelmassa näkyy myös, mitä Suomessa tutkitaan tulevaisuudessa. Esimerkiksi Espoon Ison Omenan kirjastossa tutkijat esittelevät teknologian tulevaisuutta. Kuopiossakin kurkotellaan tulevaisuuden tieteeseen. Mukana on esimerkiksi tekoälyn tutkimukseen liittyvää ohjelmaa.

Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Tutkijoiden yöhön on valmistettu myös juliste, jossa esitellään Suomen parhaita saavutuksia tieteen saralta eri vuosikymmeniltä. Julisteen voi nähdä huomenna tapahtumapaikoilla ympäri Suomen.

Tutustu koko ohjelmaan täällä