Jyväskylä

Haasta itsesi ja tutkijat Tutkijoiden yössä! Haluatko oppia uutta ihmiskehosta ja aivoista? Siitä, kuinka oppiminen tapahtuu, ja kuinka toimimme yhdessä? Oletko kiinnostunut kasveista, eläimistä, tai universumissamme mylläävistä voimista aina ydinhiukkasista galakseihin? Tai kenties sydäntäsi lähellä ovat kemia, uusien materiaalien kehittäminen tai niihin liittyvä teknologia. Palaako intohimosi liekki taiteelle? Jyväskylän yliopistossa tutkijoiden yössä on tarjolla jokaiselle jotakin, tule mukaan! Tutustu Jyväskylän ohjelmaan tarkemmin osoitteessa: www.jyu.fi/tutkijoiden-yo.

Jyväskylän Tutkijoiden yössä voit oppia Pokémonien avulla evoluutiosta tai haalia uutta tietoa siitä, kuinka maailma toimii aina subatomiselta tasolta astronomiseen ulottuvuuteen saakka. Tutustu nanoteknologian uusimpiin saavutuksiin, mustiin aukkoihin ja gravitaatioaaltojen löytymiseen. Näe, kuinka suomalainen tiede on edelläkävijä uusien materiaalien, kestävän energian ja uusien polttoaineratkaisujen kehittelyssä.

Kartuta tietojasi perehtymällä aivojen toimintaan: kuinka käsittelemme informaatiota, mistä johtuu, että toiset oppivat toisia nopeammin? Voimmeko hyötyä virtuaalisesta todellisuudesta ja interaktiivisista peleistä? Työpajoissa voit oppia hyödyntämään verkkomateriaaleja paremmin, ja löytämään tiesi ilmaisten tieteellisten verkkojulkaisuiden äärelle. Myös yliopiston arkistosta löytyy kaikenlaista kiehtovaa: tutustu yli 500 vuotta vanhoihin teoksiin. Aikuisille on tarjolla kierros arkiston ”kielletylle osastolle”, johon on kätketty monia epäilyttäviä ja kyseenalaisia julkaisuja.

Myös liikunta näkyy Tutkijoiden yössä. Tee testejä ja selvitä kuinka kehosi toimii urheilusuorituksen aikana. Ultraäänen avulla pääset kurkkaamaan pintaa syvemmälle kehoosi.

Musiikki ja visuaalinen taide eivät ole vain viihdettä. Tule kuulemaan, kuinka musiikkiterapia auttaa sairauksien hoidossa. Tutkijoiden yössä musiikkia voi tuottaa monella tapaa, tule tutustumaan ja ”soittamaan” vaikka rakennuksella, käsineellä tai matolla! Taidetta ja tiedettä yhdistellään myös Keski-Suomen taidemuseon näyttelyssä ”Sata vuotta, tuhat tulkintaa”, jossa pääset keskustelemaan ja kuuntelemaan tutkijoiden kanssa taiteen tulkinnoista. Lapset pääsevät puolestaan osallistumaan lasten järjestämään työpajaan, jossa rakennelmat ja robotit yhdistyvät matematiikan kanssa.

Jyväskylän yliopistossa tehty tutkimus on monialaista ja laajaa. Tule ja haasta tutkijoita kysymyksilläsi, ota osaa työpajoihin ja tutustu viimeisimpiin tieteen saavutuksiin.