Viisi vinkkiä Jyväskylän Tutkijoiden yöhön!

22.9.2017

Jyväskylän Tutkijoiden yössä tieteeseen tutustutaan työpajojen, tutkijatapaamisten, luentojen ja laboratoriovierailujen kautta. Näe upea valotaideteos, vieraile avaruusrekassa ja rakenna oma Pokémonien sukupuusi. Tässä vinkkejä ohjelmaan!  

Sadat tutkijat osallistuvat Jyväskylän Tutkijoiden yöhön. Kuva viime vuoden tapahtumasta. 


1Miten Pokémonit ovat kehittyneet? 
Tiesitkö että Pokémonit perustuvat oikeisiin eläinlajeihin? Tule katsomaan, mitkä kehittyivät ensin, maapokémonit vai ruohopokémonit.  Voit muodostaa Pokémonien sukupuita ja oppia, miten tutkijat rakentavat niitä. Tapahtuman aikana laitoksella toimii myös useita pokehoukuttimia. 

Paikka: Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Ambiotica
Aika: Pokémon-evoluutio klo 18
23


2. Valoa ja välähdyksiä
Tapahtuma järjestetään taidemuseon Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn yhteydessä. Miten luonnontieteiden tutkijat tulkitsevat näyttelyteoksia? Voit myös osallistua työpajoihin, joissa tuotetaan ja tulkitaan kuvateoksia luonnontieteen näkökulmia ja menetelmiä hyödyntäen. 

Paikka: Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23
Aika: Näyttely ja työpajat klo 11
–21


3. Yliopiston kirjaston salaiset kansiot
Kirjaston arkistokokoelman ovet avautuvat yleisölle. Opastetuilla kierroksilla tutustaan eri aikoina kohahduttaneeseen ja vaaralliseksikin arvioituun aineistoon. Esillä on esimerkiksi seksiin, sukupuolielämään, rotuhygieniaan ja kieltolakiin liittyvää aineistoa sekä sotapropagandaa. 

Paikka: Jyväskylän yliopiston kirjasto, Seminaarinkatu 15
Aika: Yliopiston kirjaston salaiset kansiot (K-18) klo 17 ja 18.30
 

4. Avoimet ovet Fysiikan laitoksella
Viime vuoden tapahtuman hitti, Fysiikan laitoksen ja Kiihdytinlaboratorian avoimet ovet tarjoavat muun muassa luennon mustien aukkojen törmäyksestä ja livelähetyksen CERNiin. Avaruusrekassa otetaan selvää suomalaisesta avaruudentutkimuksesta ja nähdään satelliitti.

Tutkijoiden yössä julkistetaan myös Ylistön sillan valoteos ja nähdään kun Ylistönrinteen kampuksen julkisivu herää eloon. Valotaideteokset ovat osa yhteistyökumppani Valon kaupunki -tapahtumaa. 

Paikka: Fysiikan laitos YFL
Aika: Avoimet ovet klo 16–23, "Kun mustat aukot törmäsivät..." -luento klo 20–21, Interaktiivinen liveyhteys CERNin datakeskukseen klo 19–20, Avaruusrekka klo 16 alkaen Hotelli Alban vieressä


5. Testaa onko fysiikkasi kuin huippu-urheilijalla 
Tee testejä, joiden tuloksia verrataan urheilijoihin, julkkiksiin ja eläimiin. Tule kuuntelemaan myös luentoja ajankohtaisista liikunta-aiheista. Mukana on muun muassa tietoa aktiivisena vanhenemisesta ja suomalaisen urheiluselostuksen sukupolvista. 

Paikka: Seminaarinmäki, Liikunta-rakennus (L), Keskussairaalantie 4
Aika: Luennot klo 16.30
22.00, Testitori klo 1622


Jyväskylän yliopiston koko ohjelma löytyy täältä. Ohjelmaa lapsille ja nuorille on koottu täällä. Huom! Osaan lapsille suunnatusta ohjelmasta vaaditaan ilmoittautuminen.