Tutkijoiden yö tarjoaa ohjelmaa koko perheelle

25.9.2017

Tutkijoiden yö valloittaa perjantaina yhteensä neljätoista paikkakuntaa Helsingistä Sodankylään. Tieteeseen tutustutaan muun muassa luentojen, tutkijatapaamisten, työpajojen ja laboratoriovierailujen kautta. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. 

Tutkijoiden yö tekee tiedettä ja tutkimusta tutuksi kaikenikäisille. Kuva: Heureka/Anniina Nissinen. 

Helsingin Observatorion työpajoissa sukelletaan fysiikan ihmeelliseen maailmaan, kun Observatorion ovet avautuvat kaikille klo 17–20. Työpajoissa kysytään esimerkiksi, mitä ihmiselle kävisi alasti avaruudessa. Työpajojen lomassa on myös mahdollisuus tutustua Observatorion näyttelyssä maailmankaikkeuden saloihin.

Espoossa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijat valtaavat puolestaan kirjasto Ison Omenan, josta löytyy klo 15 alkaen lyhyitä tiededemonstraatioita. Tutkijat kertovat esimerkiksi, miten marjoja voidaan valmistaa tulevaisuudessa "taikapadassa". 

Taikametsän seikkailut 

Jyväskylässä päästään tutustumaan esimerkiksi Pokémonien sukupuuhun, avaruusrekkaan ja Taikametsän seikkailuihin. Tarkista täältä, mitkä lasten ja nuorten ohjelmat vaativat ilmoittautumisen.

Oulussa Linnanmaan Tellus Innovation Arenalla ja Keskusaulassa klo 17.30–20.30 järjestettävä ohjelma on täynnä kiehtovia työpajoja paperin valmistuksesta tölkkiantennin tekemiseen. Dragster-työpajassa päästään tuunaamaan kilpa-autoja ja osallistumaan autojen kiihdytyskisoihin. Bongaa paikalta myös kolmemetrinen jättiläisrobottipuku.

Heurekan pop up 

Tampereella Museokeskus Vapriikin lyhyissä tietoiskuissa tutkijat kertovat esimerkiksi robotiikasta, pelillisyydestä, lemmikkitutkimuksesta ja mustista aukoista. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua Suomen Pelimuseon näyttelyihin, joihin järjestetään opastettuja kierroksia klo 15–18. Vapriikista löytyy myös Heurekan liikkuva tiedeshow, josta järjestetään useita esityksiä. 

Kannattaa katsastaa myös kävelyetäisyydellä sijaitsevan Lastenkulttuurikeskus Rullan klo 16–20 järjestettävä ohjelma. Alakoululaisille suunnatuissa työpajoissa tehdään robottitaidetta, soitetaan banaanipianoa ja askarrellaan oma sukeltaja. 

Nallesairaala palvelee

Kuopiossa kauppakeskus Matkus täyttyy klo 16–20 tapahtumapisteistä ja tiedetuokioista. Nallesairaala, -neuvola ja -apteekki palvelevat ilman ajanvarausta. Tapahtumapisteillä voi nähdä esimerkiksi, miten tekoäly oppii pelaamaan videopeliä, leikkiä laboratoriotutkijaa tai seurata lääkkeen matkaa ruoansulatuskanavassa.

Turun Tuomiokirkossa on mahdollisuus pelata klo 18 lähtien Sanan seppä -peliä, joka sopii lapsille kouluikäisistä alkaen. Tarinankerrontaa ja nykyteknologiaa yhdistävä peli johdattaa reformaation aikakauteen digitaalisesti henkiin herätettyjen hahmojen avulla. Hahmot tulevat osaksi todellista fyysistä tilaa ja kertovat reformaation tarinaa kahdeksassa kohtauksessa.

Tutkijoiden yöstä löytyy myös paljon muuta lapsille ja nuorille soveltuvaa ohjelmaa. Tutustu oman kaupunkisi tapahtumiin täällä.