Savonlinnassa nähdään koskettava dokumenttielokuva

19.9.2017

Savonlinnan Tutkijoiden yössä kerrotaan, mitä turvapaikanhakijoille järjestetyistä työpajoista on seurannut. Aiheesta nähdään myös lyhyt dokumenttielokuva. 

Savonlinnan kampus on tehnyt paljon yhteistyötä alueen vastaanottokeskusten kanssa. Kuva: Täällä Lehtiniemen alla / Mari Rantanen. 

Savonlinnassa Tutkijoiden yötä vietetään Linnalan opiston tiloissa klo 17.15-20. Illan ohjelman teemana on kotouttaminen, sillä Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus on tehnyt paljon ainutlaatuista yhteistyötä vastaanottokeskusten kanssa. 

Tapahtuma starttaa professori Liisa Karlssonin esityksellä otsikolla Koto: Kotoutuminen taiteella ja taidollaKampuksella tehdyssä ja Karlssonin luotsaamassa vuosina 2016-2018 toteutettavassa Kotoutuminen taiteella ja taidolla -hankkeessa on tutkittu turvapaikanhakijoiden työpajatoimintaa vastaanottokeskuksissa. 

Opiskelijat, opettajat ja tutkijat Savonlinnan kampukselta ovat olleet mukana suunnittelemassa, kehittämässä ja toteuttamassa työpajatoimintaa, joka tukee kielen oppimista ja osallisuutta. Koto-hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahasto.

Miten arki muuttuu Suomessa?

Jatko-opiskelija Ville Hartonen puhuu samaan hankkeeseen liittyen turvapaikanhakijoiden integroitumisesta suomalaiseen esikotouttavaan opetukseen. Tohtori Helena Valkeapää kertoo myös, kuinka maahanmuuttajien arki muuttuu Suomeen tulon jälkeen. Valkeapää on tehnyt väitöskirjan afgaani-maahanmuuttajien ruuanvalmistuskäytänteiden ja ateriointitapojen muokkautumisesta suomalaisen kulttuurin vaikutuksesta. 

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun ja esittää kysymyksiä tutkijoille. Ensimmäiselle 50 vieraalle on tarjolla pientä syötävää.

Yhteisöllisyyttä eri kulttuureissa

Illan lopuksi nähdään Savonlinnan kampuksen kasvatustieteen ja käsityötieteen opiskelijoiden puolen tunnin koskettava "kotoutumisesta, turvapaikasta ja yhteisestä kylästä" kertova dokumenttielokuva Täällä Lehtiniemen alla. Opiskelijat kuvasivat dokumentin kurssityönään keväällä 2016 Opetus ja oppiminen tieto- ja viestintäteknologiaa soveltavissa ympäristöissä -opintojaksolla. Tekijät kuvaavat elokuvaa näin: 

"Halu auttaa, kyky haaveilla paremmasta huomisesta. Yhteisöllisyys eri kulttuureissa – mitä se on? Jatkuva pelko kotiin jääneiden omaisten puolesta, pienet onnelliseksi tekevät asiat. Uudet ystävyyssuhteet, uusi kieli. Pitkä matka pieneen, satukirjamaiseen Lehtiniemen kylään, jossa kaikki ovat turvassa."


Savonlinnan ohjelman järjestää Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampus. Tutustu Tutkijoiden yön ohjelmaan Savonlinnassa täällä.