Revontulien yö johdattaa revontulien maagiseen maailmaan

18.9.2017

Rovaniemen Tutkijoiden yössä sukelletaan maagisten revontulten tutkimukseen. Kuuntele luentoja, osallistu revontulinäyttelyyn ja näe Vuoden Revontulikuva. 

Rovaniemen Tutkijoiden yössä nähdään upeita revontulikuvia. Kuva: Arktikum/Pekka Salo.


Rovaniemellä Tutkijoiden yö on Revontulien yö, jossa kerrotaan, miten voit itse tehdä ennusteita revontulista ja löytää parhaat paikat revontulien katseluun. Luennon aiheesta pitää havaintopäällikkö Thomas Ulich Sodankylän geofysiikan observatoriolta, jolla on pitkät perinteet revontulien tutkimukseen. 

Toisen luennon esittää valokuvaaja, joka kertoo vinkkejä revontulien kuvaukseen. Miten säähän kannattaa varautua ja millaisia varusteita kuvaukseen tarvitaan? Ohjelmaa järjestetään illan aikana kahdessa osassa, ensin suomeksi klo 18 alkaen ja englanniksi klo 19.30 lähtien. Luentojen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus vierailla näyttelyssä, jossa kerrotaan faktoja ja legendoja revontulien maailmasta.

Lisäksi tapahtumassa julkistetaan Vuoden Revontulikuva -valokuvauskilpailun voittaja. Lapin yliopiston Arktinen keskus järjestää valokuvakilpailun nyt ensimmäistä kertaa. Kilpailun tavoitteena on kertoa revontulien kauneudesta ja monimuotoisuudesta. Vuoden Revontulikuvaksi valitaan valokuva, jonka kautta katsoja voi tuntea kokevansa revontulet aidosti. 

Revontulien yössä voidaan nähdä revontulia myös taivaalla. Tapahtumapaikka Arktikumin Ounasjoen ranta on erinomainen paikka katsella revontulia. Vuodenaikakin on sopiva revontulien bongaukseen, sillä maassa ei ole vielä lunta valaisemassa yötä. 

Revontulien yön ohjelman järjestää Lapin yliopisto. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen