Punk-professori tutkii nanotason ihmeitä

29.9.2016

Seppo Vainion Vainio Lab. 
 

Seppo Vainio valitsi keikkailun sijaan tutkijan työn, mutta jatkoi soittamista. Seuraava keikka on Tutkijoiden yössä.

Kehitysbiologian professori Seppo Vainio aloitti rumpujen soiton 9-vuotiaana. Eräs juhannus nuorukainen pääsi tapaamaan ihailemaansa Hurriganesin rumpalia Remu Aaltosta yhtyeen keikalla ja testaamaan tämän rumpukapuloita. Remu kehui soiton kuulostavan hyvältä ja kehotti Vainiota menemään rumpukapuloiden kanssa kotiin treenaamaan.

Poika jatkoi rummuttelua keikka-alueen verkkoaitaan, jonka takana seisoi Pete Malmi. Siitä syntyi punk-yhtye Briard.

Yhtye treenasi Töölössä seurakunnan tiloissa. Samassa seurakunnassa oli isosena Michael Monroen veli ja Andy McCoy puolestaan soitti Briardissa. Vainio sanoo olevansa syyllinen siihen, että Hanoi Rocks on syntynyt, sillä hän toi Briardin treenaamaan Töölöön, jossa muusikot tapasivat.   

– Heidän ensimmäinen keikkansa oli Töölön oppikoululla. Sieltä on kuva keikasta, jossa ovat minun rummut! Mike ja Andy eivät kysyneet koskaan rumpuja lainaan. Voisi lähettää terveisiä, että voivat pyytää lupaa jälkikäteen, Vainio heittää.

”Muusikot ovat kuin tutkijat”

Punk oli Vainiolle nuoruuden angstin purkamista, mutta myös yhteisöllisyyttä. Shadowplay -yhtyeen kanssa keikkailtiin ympäri Eurooppaa ja Päät- ja 7-Maailma -yhtyeiden kanssa Suomessa, mutta reissaaminen ei houkuttanut pidemmän päälle. Rumpalina Vainio tunsi myös olevansa hieman taka-alalla.

Tutkijana pystyi taas toimimaan itse kapellimestarina ja vaikuttamaan tutkimuksen prosessiin enemmän.

– Muusikot ovat kuin tutkijat, uskomattoman makeita tyyppejä – ja hyvin viisaita. Omalle luovalle mielenrakenteelleni ja persoonalleni sopii kuitenkin strukturoitu tieteen maailma. Luonto panee järjestykseen, mikä on totta ja mikä ei, Vainio sanoo.

Munuaisvirtsajohdin puu. 
 

Geenit tuottavat viestipalloja

Harvardin yliopistossakin vuosia työskennellyt professori tutkii nyt Oulun yliopistossa muodon syntymisen geneettisiä ohjelmia eli esimerkiksi sitä, miksi puut näyttävät puilta. Solut lähettävät toisilleen ”viestipalloja” hormonien kaltaisessa järjestelmässä. Kehon sisäiset ohjelmat mahdollistavat esimerkiksi syömisen ja nukkumisen.

Tutkimalla biologista solujen keskustelua meillä on mahdollisuus nähdä ”elämän konehuoneeseen”. Tämä on tieteessä uusi maailma, josta saadaan Vainion mukaan varmaan joskus vielä Nobel-palkintoja.

– Nano- ja mikropallot ovat dna:sta tuleva elämänlaulu. Niihin koodataan proteiinit, jotka saavat ihmisen toimimaan. Geenit tuottavat ne kaikki, mutta on tuhannen taalan kysymys, miten ne tuottavat ne? Miten ihmisen geenifunktiot lauletaan?

Uusia taajuksia

Vainio sanoo, että tiede voi olla taidetta ja taide tiedettä metaforien lisäksi myös käytännössä. Tutkijan mukaan musiikki on hyvin elämänkaltaista. Sen avulla pystytään kuvauttamaan eläviä prosesseja, kurkistamaan elämän sisään. Vainion tutkimusryhmä muuttaa esimerkiksi dna-koodin musiikiksi ja kehittää sen avulla uusia kommunikointikeinoja.

– Tutkimus selvittää, onko olemassa taso, josta emme ole tietoisia ja jolla reagoimme asioihin. Mitä tapahtuu taajuuksilla, joita aistit eivät pysty välittämään?

Munuaiskeräsen kantasolut rakennustyössä.
 

Tiede on riskinottoa

Vainio ihmettelee nyt elettävää tieteen kurimuksen aikaa. Hänen mielestään Suomen pitäisi mennä eteenpäin korkean tason osaamisella, kuten maailmallakin mennään. Tutkijan työ vaatii leikillisyyttä mennäkseen eteenpäin.

­– Tieteeseen kuuluu riskinottoa. Välittömästi ei tehdä välttämättä mitään merkittävää. Pitää olla aikaa istua ja miettiä asioita. Tiede on mokaamista, jonka kautta syntyy uutta. Jos pelataan varman päälle, on mahdotonta löytää break through -juttuja, Vainio sanoo.

Vaikka tiede onkin vienyt mennessään, Vainio ei ole koskaan hylännyt musiikkia. Hän pitää edelleen yhteyttä vanhoihin soittajakavereihin ja tekee muun muassa kokeellista punkkia lauluntekijä ja laulaja Timo Kiiskisen kanssa.  

Seuraavaksi hän tarttuu rumpukapuloihin Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä yliopistotaustaisten muusikoiden rock-yhtye Shellfish Graveyardin keikalla.